KÍGYÓRÉTES túrós-kapros és meggyes töltelékkel - tokaji "kiruccanás" :)
sponsored links
Megint eltûntem pár napra, de most jövök egy hosszabb bejegyzéssel. :) Elõször ejtek pár szót a kígyórétesrõl, végül is amiatt vagyok itt. :D
Hónapok óta nézegettem a Horváth Ilona szakácskönyvemben, most végre sort kerítettem rá. Nagyon finom omlós kelt tésztáról van szó, a tölteléket pedig kedvünk szerint variálhatjuk, amit épp találunk a hûtõben/kamrában. Úgy döntöttem, hogy ezt a süteményt mindenféle töltelékkel ki fogom próbálni: diósan, mákosan... Sõt, még sós-húsos variációban is el fogom készíteni egyszer, csak akkor természetesen a tésztája is sós lesz és nem édes. Most azért készült kapros-túrós változatban, mert egyrészt van friss kapor a kertünkben, másrészt Anyukám napok óta mondogatta, hogy jó lenne egy kis kapros-túrós sütemény, harmadrészt pedig Milán rajong a túrós süteményekért (persze Õ kaporral nem nagyon eszi meg, úgyhogy neki csináltam egy kis részt belõle kapor nélkül:)).
Egyébként a süti neve "csalóka"... kígyórétes: valójában nem rétestésztáról van szó, hiszen kelt tésztából készül.(Tapasztalatom szerint legközelebb a keskenyebb tepsimben fogom sütni, hogy ne oldalra terüljenek, inkább magasabb legyen.)
Hozzávalók a tésztához:
- 50 dkg liszt
- 20 dkg vaj vagy margarin
- 5 dkg zsír
- 1 egész tojás
- 1 tojássárgája
- 2 evõkanál cukor ...